torsdag 27 maj 2010

Ett möte med Mickelräv!

detta foto är lånat någonstans på internt....

Första gången jag har mött en räv på nära håll och jag kan inte minnas när jag såg en vild räv sist! Under vår promenad i skogen bakom oss, där vi alltid lufsar omkring och JA jag brukar ha Samba lös här uppe även om jag vet att man inte skall ha dem okopplade! Det enda problemet - i.g. inte något större problem, men vi har mycket rådjur och man vill inte att de eller Samba kommer till skada! Samba skulle inte spåra dem långt, då det kommer cykelbanor och ett område Samba inte gillar..... Oftast 95% av våra turer resulterar utan rådjur, men man ser dem ändå ofta och tur är att man själv ofta ser dem innan S - men även märker man om hon börjar vädra i luften.
Igår kväll var hon lös och hon fick spår på något och helt plötsligt börjar något skälla en liten bit bort och jag letar mest efter någon person som borde finnas i närheten... men den sticker och Samba sätter fart efter och jag oxå.... Inser snabbt att det inte är en hund som skäller när jag er en bit fram där Samba stannat och räven sitter kanske 20 m framför oss och skäller mot oss. Den avviker och fortsätter skälla och stannar igen- och vad jag önskar att jag hade kameran med mig. Längs med terrängen den hade sprungit och suttit märkte man hur den avsöndrat illaluktande doft, kanske urin för att varna!
Den var mörkt röd och svart, väldigt mycket päls och såg välmående ut. Kunde givetvis inte avgöra om det var en hona eller hane, men man kan ju tänka sig att det finns ett gryt som hon ville skydda!
Samba var duktig som stannade och lät sig bli kopplad (så som jag kommenderade STANNA!!!), så att varken räven eller Samba skulle komma till skada och att vi kunde gå vidare! Strax efteråt tappade vi bort den.
Nu när jag ville hitta en bild på en räv, så hittar man alldeles för många bilder på skjutna/dödade rävar - och då blir man så ledsen att detta skall vara ett nöje! Givetvis förstår man att det kan bli för mycket av vilt - men har jag under alla mina 40+ år inte sett mycket vilt, ser jag inte dem som ett problem.... dock alla våra rådjur i trädgårdarna, de borde förflyttas långt in i skogen!
Jaha, då får man ta en annan runda ikväll....

tisdag 25 maj 2010

Godkänd i viltspårsprovet!


Vilken trevlig och underbar kväll utanför Sollebrunn, ca 8 mil från Göteborg. Samba och jag träffade domaren kl.19.00 för anlagsprovet i viltspår.
Inga större problem mer än att hon var lite väl snabb och upptäckten av en helt ny doft i näsan kobajs... en ladugård med massor av kossor nedanför i terrängen vi skulle in i : ) - men hon fortsatte i snabbt vidare för att upptäcka lite mer vilt i luften.... Man insåg hur svårt det var att inte se hur banan skulle gå, utan helt förlita sig på henne.
Björn var väldigt nöjd med henne, men tyckte att hon var lite för snabb och trodde att hon hade bättre klarat av spår i öppenklass, så att hon fick jobba lite hårdare - mer noggrant. Nu är ju frågan hur jag skall lyckas skotträna henne och om det är möjligt?!?!?! Jag skulle så gärna vilja fortsätta viltspåra, men givetvis kan jag göra detta själv, men det motiverar väldigt att göra det tillsammans med en domare och jag tror hon absolut hade klarat ett championat framöver... om inte dessa skott hade varit i närheten.
Bedömning:
" Startar raskt och spårar väl, men ibland lite kryssande. Får viltkänning på S2 och S4 men reder upp båda gångerna. Har i övrigt bra kontroll över var spåret går och gör ett mycket bra spårarbete, om än i ett något högt tempo - 16min." Björn Johansson
På hemvägen var vi tvungen att stanna vid en sjö jag hade passerat och låta Samba få njuta lite mer. OJ så mycket hon älskar simma ut och hämta dummies - glöm beröm eller godis "Låt mig få hämta igen och igen..."! Förra veckan var vi vid havet, men då ingen kamera med och samma sak - säkert 10 gånger! Måste försvåra vattenapporteringen nu, med flera dummies åt olika håll osv.

torsdag 13 maj 2010

Blodspår.........




Äntligen kom vi iväg på ett 2a blodspår igen, efter denna långa vinter! Första gången vi var hos Eva i Gråbo var i november innan snön föll. Redan då sa vi att hon var klockren och skulle klara anlagsprovet direkt, men vi sa att vi testar en gång till - men snön kom och tiden springer iväg. Idag fick vi även berömmet att hon skulle klara anlagsprovet direkt - så nu blir det att boka tid direkt, imorgon! Tyvärr kan jag inte se möjligheten att gå upp i ökl med skott och inga championat, som hon säkert annars lätt hade tagit. Vi får lära oss att lägga egna spår, det är bara blod att köpa och hitta rätt platser.
Efter att både Özet, Atlas och Samba hade gjort sina spår och vi hunnit dricka kaffe och hundarna suttit lite i bilarna fick Samba bada och simma av sig!
Det här passar oss så himla bra! Samba jobbar självständigt och tryggt. Sen är det ju så skönt att komma ut och lufsa i skogen! Eva har de flesta vilda djuren utanför, utom björn -då flyttar hon. Varg har passerat under vintern och lodjur bor där.
Trött hund o matte nu!